Lasagne 28 april
Färdigt på: 1 tim 30 min
Ingredienser
500 500 g högrev att mala, eller köttfärs
100 100 g champinjoner
100 100 g rökt sidfläsk
1 1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 1 dl tomatpuré
4 4 st klyftor vitlök
2 2 msk olivolja
2 2 msk smör
Salt
Svartpeppar
100 100 g prästost att riva
10 10 st lasagneplattor (gröna)
Bechamelsås:
7 7 dl mjölk
2 2 dl vispgrädde
100 100 g smör
1 1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
Peppar
Salt
Gör så här
1. Mal köttet om du väljer att göra det själv.
2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med mör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
10. Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
11. Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs.
12. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
13. Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
14. Bechamelsås:
15. Värm upp gräddmjölken vid sidan.
16. Smält smöret och pudra över mjölet.
17. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
18. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
19. Slå i resten och vispa om.
20. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
21. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.